Αντλίες Θερμότητας: Η εξέλιξη στον τομέα της θέρμανσης

.

Αντλίες Θερμότητας: Η εξέλιξη στον τομέα της θέρμανσης 

.

Τα τελευταία χρόνια ακούμε συχνά για τις αντλίες θερμότητας ως μία εναλλακτική λύση θέρμανσης οικιακών ή επαγγελματικών χώρων. Τι ακριβώς είναι, όμως, οι αντλίες θερμότητας, πως λειτουργούν και πόση εξοικονόμηση ενέργειας μπορούμε να επιτύχουμε με την τοποθέτησή τους;

.

Τι είναι η αντλία θερμότητας;

.

Αντλία θερμότητας είναι η ηλεκτρική συσκευή η οποία αφαιρεί θερμότητα από ένα χώρο ή από το περιβάλλον και τη μεταφέρει σε κάποιον άλλο. Εναλλάσσει, δηλαδή, τον κύκλο ψύξης του συστήματος με αποτέλεσμα να δίνει ζεστό ή κρύο αέρα σύμφωνα με τις ανάγκες του χώρου σε εμπορικές και βιομηχανικές εφαρμογές.

Υπάρχει πληθώρα τύπων αντλιών θερμότητας,  με κάθε μία να διαθέτει τα ανάλογα χαρακτηριστικά έτσι ώστε να καλύπτει εφαρμογές διαφορετικών ειδών και να μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα ανεξάρτητα με το είδος και το μέγεθος του διαθέσιμου χώρου. Οι αντλίες θερμότητας μπορούν να εφαρμοστούν σε νέες όσο και σε υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις, αλλά και σε περιπτώσεις ανακαινίσεων.

.

Πώς όμως λειτουργεί μία αντλία θερμότητας;

.

Η αντλία θερμότητας είναι ένα ενεργειακά αποδοτικό σύστημα που απορροφά θερμότητα από τον αέρα, το έδαφος ή το νερό. Μεταφέρει τη θερμότητα του αέρα του περιβάλλοντος στην οικία μέσω υδραυλικού συστήματος νερού, όπως ενδοδαπέδια θέρμανση, fan coil,σώματα καλοριφέρ και boiler για κάλυψη του συνόλου των αναγκών σε θέρμανση, κλιματισμό και παροχή ζεστού νερού χρήσης με 100% συμβατότητα.

.

.

Αποτελεί η αντλία θερμότητας οικονομική λύση;

.

Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, η θέρμανση μέσω αντλιών θερμότητας είναι σημαντικά η οικονομικότερη λύση. Η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για να λειτουργήσει αφορά μόνο το στάδιο άντλησης θερμότητας. Επομένως ο χρήστης πληρώνει μόνο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την άντληση αέρα. Το ηλεκτρικό ρεύμα δηλαδή, δεν χρησιμοποιείται ως πηγή για τη δημιουργία θέρμανσης ή ψύξης και για αυτό η κατανάλωση που απαιτείται είναι πολύ μικρή. Το γεγονός αυτό δικαιολογείται με το ότι «επιβάλλουν» μία ροή θερμότητας από το ψυχρότερο προς το θερμότερο περιβάλλον, που είναι αντίθετη προς τη «φυσική ροή» θερμότητας (που είναι από το θερμότερο προς το ψυχρότερο). Έτσι, απαιτούν την κατανάλωση ενός μικρού ποσού ενέργειας για να συντηρήσουν τη λειτουργία τους.

.
.

Ποια είναι η πραγματική απόδοση μίας αντλίας θερμότητας;

.

Η απόδοση υπολογίζεται με το συντελεστή απόδοσης (COP).  Συγκεκριμένα,ο συντελεστής COP 3, σημαίνει ότι για κάθε μία κιλοβατώρα (kWh) ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνεται, παράγονται 3 θερμικές kWh. 

.

Ποια είναι τα οφέλη της Αντλίας Θερμότητας;

.

 • Εξοικονόμηση χρημάτων έως και 70% σε σχέση με τις παραδοσιακές εγκαταστάσεις θέρμανσης
 • Έως και 80% εξοικονόμηση ενέργειας
 • Εύκολη τοποθέτηση χωρίς αλλαγές στο εσωτερικό του σπιτιού
 • Παροχή ζεστού νερού χρήσης με οικονομία σε σύγκριση με τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες
 • Αυτονομία από κεντρικές εγκαταστάσεις
 • Δυνατότητα παροχής ψύξης - θέρμανσης, αποφυγή αγοράς κλιματιστικών
 • Χαμηλό κόστος συντήρησης
 • Η εγκατάσταση επιδοτείται από τα Προγράμματα ‘’Εξοικονομώ’’
 • Λειτουργία φιλική προς το περιβάλλον, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας που καταναλώνεται σε μια κατοικία αφορά τη θέρμανση και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.
 • Χάρη στη λειτουργία με ηλεκτρισμό είναι εύκολη στη χρήση, καθαρή χωρίς καπνό, στάχτες, κουβάλημα ξύλων, κίνδυνο ασφυξίας από πυρκαγιά κλπ.

.

Τι πρέπει να κάνω πριν την εγκατάσταση της Αντλίας Θερμότητας;

.

 • Πρώτο βήμα πριν την εγκατάσταση είναι να γνωρίζετε αν την χρειάζεστε πραγματικά. Είναι σημαντικό να τοποθετηθεί σε χώρο που πραγματοποιείται συχνή χρήση με σκοπό την άμεση απόσβεση των χρημάτων.
 • Δεύτερο βήμα αποτελεί η μελέτη του χώρου από μηχανικό σύμφωνα με ακριβή δεδομένα και η σωστή διαστασολόγηση κι όχι μια πρόχειρη εκτίμηση επιλογής αντλίας.
 • Έλεγχος και εξασφάλιση χώρου τοποθέτησης των μηχανημάτων.
 • Σύγκριση τιμών αγοράς, εγκατάστασης και συντήρησης. 

Comments (0)

Product added to wishlist
Product added to compare.

Στο AbaxTherm.gr χρησιμοποιούμε cookies

για καλύτερη εμπειρία περιήγησης σας.

Δείτε την πολιτική μας στην σελίδα νομικού περιεχομένου