Καθαριστές αέρα - Ιονιστές: Γιατί να τους προτιμήσουμε;

.

Καθαριστές αέρα - Ιονιστές: Γιατί να τους προτιμήσουμε;

.

Είναι γεγονός πως με την πάροδο του χρόνου, η μόλυνση στην ατμόσφαιρα ολοένα και αυξάνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εισέρχονται στην ατμόσφαιρα του σπιτιού μας πολλοί παθογόνοι μικροοργανισμοί που απειλούν την ποιότητα ζωής μας. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) περιλαμβάνει τη μόλυνση εσωτερικών χώρων ως μια από τις 10 μεγαλύτερες απειλές για την υγεία μας.

Δυστυχώς, δεν αρκεί μόνο ο συχνός και σχολαστικός καθαρισμός του σπιτιού μας για να εξασφαλίσουμε ένα καθαρό περιβάλλον απαλλαγμένο από τα βλαβερά στοιχεία. Μπορούμε, ωστόσο να προμηθευτούμε έναν καθαριστή αέρα ή έναν ιονιστή οι οποίοι με την προηγμένη τους τεχνολογία φιλτράρουν τον αέρα δημιουργώντας μια ευχάριστη και υγιεινή ατμόσφαιρα.

Οι παράγοντες που υποβαθμίζουν την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε στο σπίτι προέρχονται από πολλές και διαφορετικές πηγές. Τέτοιοι παράγοντες είναι η σκόνη, ο καπνός, η γύρη, το τρίχωμα των κατοικιδίων, οι οργανικές πτητικές ενώσεις (VOC), η φορμαλδεΰδη και πολλοί άλλοι. Ποιες συσκευές μπορούν να μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από τα βλαβερά στοιχεία του αέρα που αναπνέουμε και να αποκτήσουμε μία καθαρή ατμόσφαιρα στο σπίτι μας; Οι καθαριστές αέρα και πως λειτουργούν

Ο καθαριστής αέρα είναι μία συσκευή που καθαρίζει τον αέρα του χώρου μας με τη χρήση ειδικών φίλτρων. Ο αέρας περνά μέσα από τα πολλαπλά φίλτρα της συσκευής, τα οποία συγκρατούν μικροοργανισμούς και σωματίδια και επαναφέρουν στην ατμόσφαιρα καθαρότερο αέρα. Τα φίλτρα παγιδεύουν σκόνη, γύρη, μούχλα, καυσαέρια και άλλα βλαβερά μικροσωματίδια, δημιουργώντας έτσι ένα πιο υγιές περιβάλλον για όλη την οικογένεια. Με αυτόν τον τρόπο απαλλασσόμαστε από ανεπιθύμητες οσμές και παράλληλα μειώνεται το μικροβιακό φορτίο του αέρα. Πολλές φορές οι καθαριστές αέρα έχουν ενσωματωμένο και ιονιστή για καλύτερο αποτέλεσμα.

.

.

Οι ιονιστές και τα πλεονεκτήματά τους

.

Ο ιονιστής, από την άλλη, χρησιμοποιεί υψηλή τάση για να φορτίσει ηλεκτρικά τα μόρια του αέρα, με αποτέλεσμα να παράγονται αρνητικά φορτισμένα ιόντα στον χώρο. Τα ιόντα αυτά προσκολλώνται στα θετικά φορτισμένα μικροσωματίδια του αέρα στα οποία περιλαμβάνονται τα αλλεργιογόνα, η σκόνη και τα βακτήρια. Μόλις γίνει αυτός ο δεσμός, τα σωματίδια αποκτούν περισσότερο βάρος και είτε πέφτουν στο πάτωμα, επομένως μπορούμε να τα μαζέψουμε και με ένα απλό σκούπισμα είτε παγιδεύονται σε έναν ειδικό ηλεκτροστατικό συλλέκτη.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένας ιονιστής είναι σε θέση να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Μέσω της καλύτερης αναπνοής επηρεάζεται θετικά ο ύπνος με ευεργετικά αποτελέσματα, όπως πτώση της θερμοκρασίας του δέρματος, χαμηλότερη πίεση αίματος και αυξημένη αντίσταση στις μολύνσεις.

.

Τα φίλτρα του καθαριστή - ιονιστή και η σημασία τους

.

Συνήθως οι καθαριστές αέρα περιέχουν το προ-φίλτρο, φίλτρο ενεργού άνθρακα και φίλτρο HEPA. Ο αέρας εισέρχεται στη συσκευή καθαρισμού αέρα διαπερνώντας σε πρώτο στάδιο το προ-φίλτρο, το οποίο συλλαμβάνει τα μεγαλύτερα σε όγκο ατμοσφαιρικά σωματίδια. Πέρα από την κατακράτηση σωματιδίων, το πρό-φιλτρο επιμηκύνει τον χρόνο ζωής των φίλτρων HEPA και ενεργού άνθρακα. Το φίλτρο αέρα HEPA είναι φτιαγμένο από πολύ μικροσκοπικές ίνες γυαλιού, που έχουν μετατραπεί σε μια πυκνής ύφανσης χαρτί. Μπορεί να αιχμαλωτίσει εξαιρετικά μικρά σωματίδια, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων βιολογικών στοιχείων. Επίσης, αφαιρεί πάνω από 99% των σωματιδίων (μεγέθους 0,3 microns) που περνάνε μέσα από το φίλτρο, ενώ θεωρείται ευρέως ως ο πιο αποτελεσματικός τύπος φίλτρου στην κατακράτηση ενός μεγάλου όγκου αιωρούμενης σκόνης, ακάρεων σκόνης, αλλεργιογόνων κ.α. Το φίλτρο ενεργού άνθρακα αποτελείται από ένα σύστημα με πόρους μοριακών διαστάσεων. Οι πόροι αυτοί είναι εξαιρετικά απορροφητικοί, σχηματίζοντας ένα ισχυρό χημικό δεσμό προς οσμές, αέρια και ρυπογόνα υγρά. Αποτελεί τον καλύτερο τύπο φίλτρου στην κατακράτηση και εξουδετέρωση χημικών, αερίων, οσμών, πτητικών οργανικών χημικών ουσιών (VOC) και καπνού από τσιγάρο, που το φίλτρο HEPA δεν μπορεί να κατακρατήσει.

.

Τι πρέπει να προσέξουμε κατά την αγορά ενός καθαριστή αέρα

.

Σε κάθε καθαριστή αέρα ή ιονιστή υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά από τα οποία μπορούμε να λάβουμε πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τη λειτουργία τους. Κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι τα εξής:

CADR (Clean Air Delivery Rate): Με τον όρο αυτό επισημαίνεται η ποσότητα καθαρού αέρα που διοχετεύει στο χώρο ένας καθαριστής αέρα. Μετριέται σε κυβικά μέτρα ανά ώρα (m3/h) και όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης αυτός, τόσο γρηγορότερα μπορεί να καθαρίσει ένας χώρος.

Κάλυψη χώρου: Κάθε καθαριστής αέρα συνοδεύεται και από μία ένδειξη σε τετραγωνικά μέτρα, που δείχνει το μέρος της επιφάνειας που μπορεί να καθαρίσει αποδοτικά.

Particulate Matter (PM): Ο αριθμός αυτός αφορά το μικρότερο δυνατό μέγεθος σωματιδίου που μπορεί να φιλτράρει ένας καθαριστής αέρα.

.

.

.

Η αναγκαιότητα του καθαριστή αέρα - ιονιστή για την υγεία μας

.

Η μόλυνση του αέρα αποτελεί αναμφίβολα ένα πρόβλημα με μεγάλες διαστάσεις. Ακόμα και στους εσωτερικούς χώρους υπάρχουν πολλά σωματίδια που είναι επιβαρυντικά για την υγεία μας. Αρκεί να σκεφτούμε πως η ποιότητα του αέρα στο σπίτι είναι έως και 5 φορές πιο μολυσμένη από τον εξωτερικό αέρα.

Τα αιωρούμενα σωματίδια, ή ΡΜ, είναι ο όρος για τα σωματίδια που βρίσκονται στον αέρα, συμπεριλαμβανομένης της σκόνης, της βρωμιάς, της αιθάλης, του καπνού, και των υγρών σταγονιδίων. Τα σωματίδια μπορούν να αιωρούνται στον αέρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 10 μικρόμετρα (PM10) προκαλούν ανησυχία για την υγεία, διότι μπορούμε να τα εισπνεύσουμε και με αυτό τον τρόπο να συσσωρευτούν στο αναπνευστικό μας σύστημα. Σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα (PM2.5) θεωρείται ότι προκαλούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία. Λόγω του μικρού μεγέθους τους τα λεπτά σωματίδια μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες.

Άλλος ένας παράγοντας βλαβερός για την υγεία μας είναι το κάπνισμα, ακόμα και αν είμαστε παθητικοί καπνιστές. Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να αποτελεί σημαντικό κίνδυνο ιδιαίτερα για τα παιδιά. Για να γίνει εμφανής η αρνητική επίδραση του μολυσμένου περιβάλλοντος για την υγεία μας, αρκεί να αναφέρουμε πως ένα γραμμάριο σκόνης μεταφέρει 100-400 ακάρεα.

Ένας καθαριστής - ιονιστής μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, ενώ παράλληλα είναι πολύ χρήσιμος για την βελτίωση των συμπτωμάτων των αλλεργιών, μιας και μπορεί να φιλτράρει τη γύρη. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, είναι προφανές πως ένας καθαριστής αέρα - ιονιστής είναι απαραίτητος για κάθε σπίτι.

Comments (0)

Product added to wishlist
Product added to compare.

Στο AbaxTherm.gr χρησιμοποιούμε cookies

για καλύτερη εμπειρία περιήγησης σας.

Δείτε την πολιτική μας στην σελίδα νομικού περιεχομένου