Οι λέβητες συμπύκνωσης  και γιατί να τους προτιμήσουμε.

.

Λέβητες συμπύκνωσης: Γιατί να τους προτιμήσουμε

 .

Οι λέβητες συμπύκνωσης αποτελούν μία καινοτόμα και αξιόπιστη λύση στον τομέα της θέρμανσης. Αξιοποιώντας την τεχνολογία της συμπύκνωσης, είναι ιδιαίτερα αποδοτικοί και οικονομικοί στην κατανάλωση. Με οικολογική κατασκευή και εναρμονισμένοι με τις τελευταίες ευρωπαϊκές οδηγίες, σίγουρα αποτελούν μία καλή επένδυση όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης.

 .

Τρόπος λειτουργίας 

 .

Οι λέβητες συμπύκνωσης εκμεταλλεύονται τη λανθάνουσα θερμότητα που παράγεται από την υγροποίηση των υδρατμών των καυσαερίων, εφόσον λειτουργούν σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες από τους συμβατικούς λέβητες. Οι υδρατμοί αυτοί προέρχονται από το υδρογόνο του καυσίμου, την υγρασία του και την υγρασία του αέρα καύσης. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των αέριων καυσαερίων είναι πως παρουσιάζουν αυξημένη περιεκτικότητα σε  υδρογόνο, ενώ δεν περιέχουν θείο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε από το 50% έως το 80% της λανθάνουσας θερμότητας φτάνοντας σε αποδόσεις που μπορεί να υπερβαίνουν το 100%. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει  πως παύουν να ισχύουν οι νόμοι της φυσικής, αλλά σχετίζεται με τον τρόπο μέτρησης της απόδοσης του λέβητα συμπύκνωσης σε σύγκριση με έναν συμβατικό.

 .

Απόδοση λέβητα συμπύκνωσης

 .

 Ο βαθμός απόδοσης ενός λέβητα παλαιότερα υπολογιζόταν με βάση την ικανότητα του να εκμεταλλεύεται την ενέργεια της καύσης. Ωστόσο, με τη νέα αυτή τεχνολογία, πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και τα μεγάλα ποσά ενέργειας που απελευθερώνονται κατά τη διαδικασία της συμπύκνωσης. Επομένως, στην ήδη πολύ υψηλή απόδοση των λεβητών συμπύκνωσης λόγω της ποιότητας κατασκευής και του εξελιγμένου συστήματος ελέγχου, θα πρέπει να προστεθεί και η επιπλέον ενέργεια κι αυτός είναι ο λόγος που ο βαθμός απόδοσης φτάνει σε τόσο υψηλά επίπεδα.    

 .

Πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τους συμβατικούς λέβητες

 .

Ήδη έχουν αναφερθεί πολλά πλεονεκτήματα των λεβητών συμπύκνωσης έναντι των συμβατικών. Αξίζει να αναφερθεί, παράλληλα, πως οι γενικότερες απώλειες από την καμινάδα και τα τοιχώματα του λέβητα συμπύκνωσης είναι πολύ μικρότερες λόγω της χαμηλότερης θερμοκρασίας στην οποία βρίσκονται τα καυσαέριά του. Στους κοινούς λέβητες αερίου ή πετρελαίου η θερμοκρασία των καυσαερίων στην έξοδο είναι 180οC με 200οC, γεγονός που οδηγεί σε αρκετά μεγάλη σπατάλη ενέργειας. Η ρύθμιση θερμοκρασίας σε χαμηλότερες τιμές δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στους συμβατικούς λέβητες, μιας και η μείωση θερμοκρασίας προκαλεί υγροποίηση των καυσίμων. Τα υγροποιημένα καυσαέρια εμποδίζουν τη σωστή ρύθμιση της καύσης και είναι διαβρωτικά και επιθετικά προς τον χάλυβα καταστρέφοντας τους κοινούς λέβητες, όταν εισχωρήσουν στο εσωτερικό τους. Αντίθετα, οι λέβητες συμπύκνωσης είναι κατασκευασμένοι από υλικά που είναι ανθεκτικά στη διάβρωση. 

.

Σε κάθε τύπο εγκατάστασης, ο λέβητας συμπύκνωσης μπορεί να επιτύχει σημαντική μείωση της κατανάλωσης καυσίμου σε σχέση με τον συμβατικό λέβητα. Πιο συγκεκριμένα:

.

  • Έως 15% σε παραδοσιακά συστήματα με θερμαντικά σώματα (υψηλών θερμοκρασιών 70~80°C).
  • Έως  20% σε μεικτά συστήματα.
  • Έως 35% σε συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης (χαμηλών θερμοκρασιών 40~50°C)

.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως από τον Σεπτέμβριο του 2015 οι συμβατικοί λέβητες έχουν καταργηθεί στην ΕΕ. Όλα τα προϊόντα που σχετίζονται με την ενέργεια (ErP - Energy related Products) θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν ετικέτα ενεργειακής απόδοσης και να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις της οδηγίας όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, τις εκπομπές ρύπων και άλλα κριτήρια. Οι ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης και εκπομπών ρύπων που ορίζονται στην οδηγία ειδικά για τους λέβητες πετρελαίου και αερίου, είναι τέτοιες που οι κοινοί συμβατικοί λέβητες που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα δεν μπορούν να επιτύχουν. 

.

Επιπλέον οφέλη του λέβητα συμπύκνωσης

.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των λεβήτων συμπύκνωσης, είναι ότι πλησιάζουν πολύ στο θεωρητικό μοντέλο της «τέλειας» καύσης ελαχιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο  επικίνδυνους ρύπους, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα ή τα οξείδια του αζώτου, γεγονός που από οικολογικής απόψεως τους κάνει ιδανικούς για πυκνοκατοικημένες πόλεις. Άλλα οφέλη που μπορούν να αναφερθούν είναι τα εξής:

.

  • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής λόγω των υλικών υψηλής ποιότητας
  • Μικρότερη ανάγκη συντήρησης λόγω της καθαρής καύσης που συντελείται
  • Συμπαγείς σε διαστάσεις
  • Αθόρυβη λειτουργία
  • Δυνατότητα σύνδεσης σε πλαστική καπνοδόχο η οποία μπορεί να έχει και πολύ μικρό μήκος
  • Δυνατότητα παροχής επιπλέον λειτουργιών όπως απομακρυσμένου ελέγχου και  ενσωματωμένου προγραμματισμού 

.

Μετά από αυτές τις πληροφορίες μήπως ήρθε η ώρα να επενδύσετε και εσείς σε αυτή τη λύση όσον αφορά τη θέρμανσή σας;

Στην AbaxTherm θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από λέβητες συμπύκνωσης κορυφαίων κατασκευαστών που να ταιριάζουν στις οικιακές και επαγγελματικές ανάγκες θέρμανσης. Ariston, Wolf, Vaillant, Immergas, Baxi, είναι μόνο μερικές από τις μάρκες λεβητών που μπορείτε να βρείτε στο eshop μας. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέστε στο 210 3000370.

 

Comments (0)

Product added to wishlist
Product added to compare.

Στο AbaxTherm.gr χρησιμοποιούμε cookies

για καλύτερη εμπειρία περιήγησης σας.

Δείτε την πολιτική μας στην σελίδα νομικού περιεχομένου