TIPS Εξοικονόμησης ενέργειας στην κουζίνα: DOs and DON'Ts

.

TIPS Εξοικονόμησης ενέργειας στην κουζίνα: DOs and DON'Ts

.

Είναι γεγονός πως όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, στρεφόμαστε σε έναν τρόπο ζωής πιο οικολογικό, μιας και η πληροφόρησή μας συνεχώς αυξάνεται. Οι καινούργιες λέξεις και φράσεις που εντάσσονται συνεχώς στο λεξιλόγιό μας, επηρεάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και πράττουμε, κάνοντας μας να συμβάλλουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. 

Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να επιτύχουμε με πολλούς τρόπους, αφού ακόμα και μία μικρή αλλαγή στις συνήθειές μας μπορεί να επιφέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Ας δούμε μαζί, λοιπόν, κάποια tips εξοικονόμησης ενέργειας στην κουζίνα.

Κουζίνα και Τρόπος Μαγειρέματος

 • Επιλέγουμε μαγειρικά σκεύη που να εφαρμόζουν καλά στις εστίες της κουζίνας. Ενδεικτικά, αν χρησιμοποιήσουμε ένα σκεύος το οποίο είναι 1 με 2 εκατοστά μικρότερο από την εστία, σπαταλάμε έως και 20 με 30% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα.
 • Μαγειρεύουμε με κλειστό το καπάκι, αφού αλλιώς καταναλώνουμε πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια.
 • Χρησιμοποιούμε σκούρες και αντικολλητικές επιφάνειες ψησίματος, διότι τα σκούρα χρώματα απορροφούν μεγαλύτερο ποσοστό θερμότητας.
 • Σβήνουμε τις εστίες ή τον φούρνο λίγο πριν ετοιμαστεί το φαγητό μας, ώστε να εκμεταλλευτούμε την υπάρχουσα θερμότητα χωρίς επιπλέον σπατάλη ενέργειας.
 • Προτιμούμε να βράσουμε νερό στον βραστήρα αντί για το μπρίκι ή την κατσαρόλα, διότι με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα την ποσότητα και τον χρόνο βρασμού. Συνήθως, οι βραστήρες έχουν βαθμονομημένη κλίμακα, ώστε να μετράμε με ακρίβεια το νερό που θα βάλουμε, όπως και λειτουργία αυτόματου κλεισίματος, όταν το νερό φτάσει στη θερμοκρασία βρασμού. 
 • Αν υπάρχει η δυνατότητα, κάνουμε χρήση της χύτρας ταχύτητος. Έτσι, μπορούμε να εξοικονομήσουμε 30 – 60% ηλεκτρικό ρεύμα και 80% χρόνο.
 • Καλό είναι να μην ανοιγοκλείνουμε πολύ συχνά την πόρτα του φούρνου, διότι έτσι χάνεται θερμότητα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα χρονόμετρο, ώστε να ρυθμίσουμε πότε θα πρέπει να κοιτάξουμε το φαγητό μας.

.

.

Ψυγείο

.

 • Προσέχουμε την τοποθέτηση του ψυγείου μας. Καλό είναι να τοποθετηθεί μακριά από παράθυρα από τα οποία μπαίνει ο ήλιος ή από εστίες θερμότητας, επειδή έτσι καταναλώνει έως και 30% περισσότερη ενέργεια.
 • Ελέγχουμε τακτικά το λάστιχο, το καθαρίζουμε και διασφαλίζουμε πως δεν έχει φθαρεί. Εάν αυτό έχει συμβεί, προβαίνουμε σε άμεση αντικατάσταση, διότι αλλιώς έχουμε απώλεια ψύξης.
 • Σε περίπτωση που δεν έχουμε ψυγείο τεχνολογίας “no frost”, δηλαδή δεν κάνει απόψυξη μόνο του, φροντίζουμε για την τακτική απόψυξη του ψυγείου μας. Όσο περισσότερο πάγο έχει το ψυγείο τόσο μειώνεται η απόδοση του, άρα αυξάνεται η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Καλό είναι να μην ανοιγοκλείνουμε άσκοπα το ψυγείο, διότι με αυτό τον τρόπο χάνει τη θερμοκρασία του και χρειάζεται πολλή ώρα για να την επαναφέρει. Εάν θέλουμε να μαγειρέψουμε κάτι, μια καλή λύση είναι να κάνουμε μία λίστα με τα υλικά μας, ώστε να πάρουμε ότι χρειαζόμαστε με ένα άνοιγμα του ψυγείου.
 • Αποφεύγουμε να τοποθετούμε φαγητά σε πολύ υψηλή θερμοκρασία μες στο ψυγείο, καθώς έτσι αυξάνεται η θερμοκρασία στο θάλαμο του. Παράλληλα, προσέχουμε να μην στοιβάζουμε φαγητά στο πίσω μέρος του τοιχώματος του ψυγείου, διότι έτσι δεν μπορεί να κυκλοφορήσει ο ψυχρός αέρας. 

.

..

.

Γενικά στην κουζίνα

.

 • Εάν αντικαταστήσουμε το παλιό μας ψυγείο, επιλέγουμε ένα που να έχει χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. Χρήσιμος βοηθός μας σε αυτό είναι οι ενεργειακές ετικέτες που συνοδεύουν τις συσκευές. Ίσως, η τιμή του είναι υψηλότερη, αλλά μακροπρόθεσμα εξοικονομούμε χρήματα, ενώ παράλληλα μειώνουμε την κατανάλωση διοξειδίου του άνθρακα κατά 80%.
 • Πολύ καλή λύση αποτελεί ο ηλιακός θερμοσίφωνας για την παραγωγή ζεστού νερού. Ζούμε σε μια χώρα με έντονη ηλιοφάνεια, επομένως μπορούμε να τον εκμεταλλευτούμε καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς να καταναλώνουμε ηλεκτρικό ρεύμα.
 • Αντικαθιστούμε τους παλιούς μας λαμπτήρες με λαμπτήρες LED ακόμα και στον απορροφητήρα επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο πολύ σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.
 • Καλή επιλογή για τη θέρμανση, το ζεστό νερό χρήσης όπως και το μαγείρεμα σε εστίες αερίου είναι το φυσικό αέριο. Είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας. Για τη θέρμανση της κουζίνας μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, επίσης, ένα κλιματιστικό τεχνολογίας Inverter. Με τη χρήση του κλιματιστικού, μπορούμε να ζεστάνουμε τοπικά τον χώρο της κουζίνας χωρίς να ανοίξουμε την κεντρική θέρμανση. 

Είναι εμφανές πως με μικρές καθημερινές κινήσεις, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να μειώσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα, δηλαδή την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουμε στην ατμόσφαιρα, συνδράμοντας σε ένα περιβάλλον πιο υγιεινό και ωφέλιμο για εμάς και τα παιδιά μας. Η κατάκτηση της ποιότητας ζωής που θέλουμε να έχουμε είναι στο χέρι μας και είναι κρίμα να μην εκμεταλλευτούμε αυτή μας τη δύναμη. 

Comments (0)

Product added to wishlist
Product added to compare.

Στο AbaxTherm.gr χρησιμοποιούμε cookies

για καλύτερη εμπειρία περιήγησης σας.

Δείτε την πολιτική μας στην σελίδα νομικού περιεχομένου