Ηλιακοί Θερμοσίφωνες: Μία αξιόπιστη τεχνολογία με πολλά πλεονεκτήματα

.

Ηλιακοί Θερμοσίφωνες: Μία αξιόπιστη τεχνολογία με πολλά πλεονεκτήματα

.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι μία δοκιμασμένη τεχνολογία μέσω της οποίας η ηλιακή ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα προσφέροντας ζεστό νερό. Η λειτουργία τους είναι απλή και η εγκατάσταση τους εύκολη για αυτό και χρησιμοποιούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ιδιαίτερα σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια, όπως είναι για παράδειγμα οι χώρες της Μεσογείου.

.

Η λειτουργία των ηλιακών θερμοσιφώνων

.

Οι οικιακοί ηλιακοί θερμοσίφωνες αποτελούνται από δύο βασικά μέρη, τον ηλιακό συλλέκτη και τη δεξαμενή αποθήκευσης νερού. Οι συλλέκτες απορροφούν το ηλιακό φως και το μετατρέπουν σε θερμότητα, ενώ η δεξαμενή αποθήκευσης νερού συνδέεται με τους συλλέκτες μέσω σωληνώσεων. Με αυτόν τον τρόπο, η ζέστη που παγιδεύεται στους συλλέκτες οδηγεί στη θέρμανση του νερού. Είναι εύκολα αντιληπτό πως όσο εντονότερη είναι η ηλιοφάνεια τόσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση των συλλεκτών, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα μία χώρα ιδανική για την εγκατάσταση και χρήση τους.

.

Τα πλεονεκτήματα των ηλιακών θερμοσιφώνων

.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες αποτελούν μία αξιόπιστη λύση που προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, γι’ αυτό και προτιμούνται από πολλά νοικοκυριά. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των ηλιακών είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, που προσφέρουν μιας και αντικαθιστούν το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο στην παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Η ηλιακή ενέργεια είναι μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, δηλαδή είναι ανεξάντλητη και παρέχεται δωρεάν με τις απώλειες να είναι πολύ μικρές. Ενδεικτικά, σήμερα με την εξέλιξη των ηλιακών συλλεκτών, το 80% της ηλιακής ενέργειας μπορεί να μετατραπεί σε θερμότητα.

Η εξοικονόμηση ενέργειας οδηγεί και στην εξοικονόμηση χρημάτων. Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας ευθύνεται για το 35-40% κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα νοικοκυριό. Με βάση αυτό, μια τετραμελής οικογένεια θα έχει αποσβέσει το κόστος για την αγορά και την εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα σε τρία με πέντε χρόνια. Επιπλέον, το κόστος της θέρμανσης του νερού μπορεί να μειωθεί μέχρι και 80%. Με την εγκατάσταση ενός ηλιακού, επίσης, το ακίνητο αναβαθμίζεται ενεργειακά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αξία του.

Η άμεση παραγωγή ζεστού νερού είναι άλλο ένα πολύ βασικό πλεονέκτημα. Ακόμα και σε περιοχές που η ηλιοφάνεια δεν είναι τόσο έντονη, υπάρχουν ηλιακοί που με την κατάλληλη συντήρηση μπορούν να μας παρέχουν ζεστό νερό. Έτσι, δεν εξαρτώμαστε από το δίκτυο ηλεκτροδότησης ή την επαρκή προμήθεια καυσίμου. Η άμεση παραγωγή ζεστού νερού και η αποθήκευση του χρησιμεύει σε πλήθος οικιακών εργασιών και είναι μία πολυτέλεια που μπορεί να μας παρέχει ένας ηλιακός θερμοσίφωνας.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί και η εύκολη εγκατάσταση και συντήρηση όπως και η μεγάλη διάρκεια ζωής. Η επίσκεψη ενός τεχνικού μία φορά τον χρόνο αρκεί για να ελεγχθούν τυχόν φθορές των ελαστικών μερών και των σωληνώσεων. Με την κατάλληλη φροντίδα μπορούμε να διατηρήσουμε τον ηλιακό μας σε άριστη κατάσταση για πολλά χρόνια ξοδεύοντας ελάχιστα χρήματα. Γενικότερα, οι ηλιακοί αποτελούν μία αξιόπιστη τεχνολογία που έχει δοκιμαστεί εδώ και δεκαετίες, με τα χαρακτηριστικά τους να βελτιώνονται συνεχώς. Ένα τελευταίο πλεονέκτημα των ηλιακών που αξίζει να αναφερθεί είναι η φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία τους. Η μείωση των τόνων του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, καθιστά τον ηλιακό μία συσκευή με πολλαπλά οφέλη προς το περιβάλλον. αν σκεφτεί κανείς πως κάθε ντους με χρήση νερού από τον ηλιακό θερμοσίφωνα ισοδυναμεί με 3 κιλά άνθρακα λιγότερα στην ατμόσφαιρα της γης.

.

.

Η επιλογή του κατάλληλου ηλιακού θερμοσίφωνα

.

Ένα σημαντικό ερώτημα είναι τι θα πρέπει να προσέξουμε κατά την επιλογή του ηλιακού θερμοσίφωνα. Ανάλογα με τη επιφάνεια του συλλέκτη, οι ηλιακοί χωρίζονται σε επιλεκτικούς και συλλέκτες κενού. Οι επιλεκτικοί διαθέτουν συλλέκτη που η επιφάνεια του έχει επιστρώσεις από οξείδια του τιτανίου με την ηλιακή ενέργεια να μαζεύεται στην επιφάνεια του συλλέκτη, ενώ αυτοί του κενού έχουν τη μορφή σωλήνων. Σε αυτή την περίπτωση η ηλιακή ενέργεια συγκεντρώνεται στο κέντρο της σωλήνας. Οι ηλιακοί συλλέκτες κενού είναι ιδανικοί για βόρειες και ορεινές περιοχές, όπου η θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Σχετικά με την δεξαμενή αποθήκευσης νερού (boiler), μπορεί να είναι ανοξείδωτη (inox) ή φτιαγμένη από μαύρη λαμαρίνα (glass) με επισμάλτωση από γυαλί. Η επισμάλτωση πραγματοποιείται για λόγους υγιεινής, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα με μικροοργανισμούς και μικρόβια. Υπάρχει, επίσης, και η δυνατότητα επιλογής δεξαμενής από χαλκό η οποία παρουσιάζει καλύτερες ιδιότητες και υψηλότερη απόδοση. Οι ηλιακοί διακρίνονται, παράλληλα, σε διπλής και τριπλής ενέργειας. Οι διπλής ενέργειας χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή του ζεστού νερού και όταν δεν υπάρχει η απαραίτητη ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να ενεργοποιηθεί μία ηλεκτρική αντίσταση. Οι τριπλής ενέργειας, από την άλλη, εκτός από την ηλεκτρική αντίσταση μπορούν να δεχθούν και έναν σωλήνα ο οποίος έρχεται από το λεβητοστάσιο και μπορούν να ζεστάνουν το νερό χρήσης του σπιτιού χρησιμοποιώντας το σύστημα θέρμανσης. Επομένως, είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε τον ηλιακό που θα καλύπτει τις ανάγκες μας ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του και την περιοχή που βρισκόμαστε.

.

Επιδότηση εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα

Η πράσινη λειτουργία των ηλιακών, η μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας που προσφέρουν, καθώς και η μεγάλη ηλιοφάνεια σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, οδηγούν στην ανάγκη για δημιουργία κινήτρων εγκατάστασης όλο και περισσότερων ηλιακών θερμοσιφώνων σε κατοικίες. Η νέα επιδότηση για την εγκατάσταση ή την αντικατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων, την οποία επεξεργάζεται τώρα το Υπουργείο Περιβάλλοντος, πρόκειται να κάνει την αγορά ενός ηλιακού πιο εύκολη για πολλά νοικοκυριά. .

.

Στην AbaxTherm θα βρείτε μία μεγάλη ποικιλία από ηλιακούς θερμοσίφωνες κορυφαίων κατασκευαστών που να ταιριάζουν στις δικές σας ανάγκες. Calpak, Helioakmi, Sammler, Thermosolar, είναι μόνο μερικές από τις μάρκες ηλιακών που μπορείτε να βρείτε στο eshop μας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέστε στο 210 3000370.

Product added to wishlist
Product added to compare.

Στο AbaxTherm.gr χρησιμοποιούμε cookies

για καλύτερη εμπειρία περιήγησης σας.

Δείτε την πολιτική μας στην σελίδα νομικού περιεχομένου